Svin

”Det var en øjenåbner”: Svineproducent sætter stor pris på APV-besøg fra Velas

Svinebrugskonsulent
Mobil: 20233908
E-mail: fir@velas.dk

For et års tid siden var det for Ulrich Rasmussen fra Allested-Vejle tid til at få opdateret APV’en. Besøget skulle vise sig at blive en øjenåbner for svineproducenten.

Arbejdsmiljø- og svinebrugskonsulent ved Velas, Finn Rasmussen, anbefalede Ulrich Rasmussen at investere i en svovlbrinte-måler (også kaldet gyllealarm), og efter den blev taget i brug, blev det tydeligt, hvor stort behovet havde været.

”Vi har oplevet, at nogle grise har været gået til af gyllegassen, så vi vidste jo godt, at det nok heller ikke var helt sundt for os. Det må vi sige blev understreget, da vi fik taget gyllealarmen i brug”, fortæller Ulrich Rasmussen.

Ulrich Rasmussen og hans ansatte blev overraskede over, hvor tit gyllealarmen kunne måle noget, og det fylder meget hos svineproducenten, at de har været udsat for fare uden helt at være bevidst om det.

”Jeg er glad for, at Finn (Rasmussen) anbefalede os en gyllealarm. I det hele taget er det en god anledning til at få rusket lidt op i de daglige rutiner og få opdateret sikkerheden på bedriften”, siger Ulrich Rasmussen.

Vær opmærksom på følgende, når du håndterer gylle:

  • Informer alle medarbejdere om, at der arbejdes med gylle, inden du går i gang
  • Vær altid minimum 2 personer til at håndtere gyllen
  • Sørg for at have god kommunikation – det er vigtigt at vide, hvor hinanden er
  • Hav en opladet mobiltelefon klar, så I nemt kan få kontakt med hinanden
  • Benyt en gasdetektor, en såkaldt gyllealarm, så I altid bliver advaret, når koncentrationen er for høj
  • Sørg for at have alle relevante værnemidler klar

Hav fornuften med

Ulrich Rasmussen brugte besøget fra Finn Rasmussen til at få opdateret sine generelle sikkerhedsforanstaltninger, og for den fynske svineproducent giver det en ro i maven.

”Meget af sikkerheden er også viden og fornuft. Vi kan have nok så meget sikkerhedsudstyr, men hvis vi ikke ved, hvordan vi skal bruge det, så er det jo lige meget”, siger Ulrich Rasmussen og fortsætter;

”Jeg er glad for APV-besøgene fra Velas. Det er godt at få sat fokus på det, og så er det også snakken om, at vi skal passe på, der er vigtig. Det giver en tryghed, at vi alle er klar over, hvad man bør gøre, hvis der opstår farlige situationer”, siger Ulrich Rasmussen.

Opdater din APV – det betaler sig

Et godt arbejdsmiljø er af stor betydning for personalets trivsel og virksomhedens produktivitet. Det er samtidig en mulighed for at inddrage medarbejderne i arbejdsmiljøet og drøfte ting, der måtte bekymre dem.

”Vi kender alle sammen følelsen af at blive hørt – og frustrationer der hober sig op, hvis vi bliver ignoreret. Derfor er det vigtigt for medarbejdernes trivsel, at man bliver taget seriøst, og at man har en form for ejerskabsfølelse omkring sin APV”, siger Finn Rasmussen.

Arbejdsmiljøkonsulenten lægger desuden vægt på vigtigheden af at tale åbent om sine bekymringer;

”Der er ingen grund til, at mere end én på hver arbejdsplads skal opleve farlige situationer. Har man f.eks. oplevet en højtryksrenser, der tog magten fra en, eller en hjørnetand i låret fra en sur orne, så er det så vigtigt, at man siger det højt og ikke går og gemmer den viden – som jo i sidste ende kan hjælpe andre i lignende situationer”, siger Finn Rasmussen.

I dagligdagen tager den ene dag den anden, fortæller Ulrich Rasmussen, og netop derfor er det godt med en ekstern konsulent, der kommer ud og får gjort noget ved det.

”Det er bare en rigtig god anledning til at få kigget på sikkerheden og arbejdsmiljøet, og jeg vil anbefale at alle tager et grundigt kig på det og kontakter en konsulent, der kan hjælpe med APV’en”, slutter Ulrich Rasmussen.