Økologi

Hav din markplan med dig i lommen – altid

Økologikonsulent
Mobil: 25196757
E-mail: mabp@velas.dk

Sig endegyldigt farvel til ringbind og udprintede markkort i traktoren. Med FarmTracking har du altid din markplan og økologiske logbog med dig i lommen. Det sparer tid og ressourcer og gør det muligt, at inddrage dine medarbejdere i markarbejdet.

Den digitale hverdag har efterhånden indfundet sig hos flere og flere landmænd. Den manuelle logbog er skiftet ud med en online markplan med GPS-koordinator og diverse ’hotspots’. 

Tidligere har logbøgerne skulle føres manuelt. Det kræver tid og ressourcer. Ved at bruge FarmTracking mener økologikonsulent i Velas, Mads Buch Petersen, at man udover at vinde tid, også mindsker risikoen for fejl. 

”Mange landmænd glemmer simpelthen at få opdateret logbøgerne, når de en gang kommer hjem på kontoret. Og det er næsten uundgåeligt, at der ikke går detaljer tabt i den langsommelige proces med manuel logbogsføring”, fortæller Mads Buch Petersen. 

En hjælpende hånd
Det er relevant for både konventionelle og økologiske landmænd. For økologiske landmænd er det et krav at registrere en marklogbog og kunne fremvise lovpligtige registreringer ved salg af afgrøder. Det er nemlig afgørende for at kunne dokumentere afgrødernes økologiske status.

”Her kommer FarmTracking virkelig til sin ret for økologer. Du kan altid have FarmTracking med i lommen, når du er i marken og finde frem til information om lige netop den mark, du står på.”, siger Mads Buch Petersen.

Særligt funktionen ”Hotspots” er et godt redskab at have med i marken. Her kan man via GPS i det digitale markkort markere sten, skadedyr, en brønd eller andre punkter, man bør være opmærksom på, når man kører i marken. 

”Særligt når jeg kørte i kartoffelmarker hjalp hotspots funktionen mig med at styre udenom oversete sten i marken. Det er ret væsentligt, da der ellers hurtigt kan ryge en kartoffeloptager i svinget”, siger Mads Buch Petersen.

Inddrag dine medarbejdere i markdriften
Fra sin tid som driftsleder på en Fynsk økologisk bedrift har Mads Buch Petersen stor erfaring med at bruge FarmTracking til de lovpligtige registreringer. Men på bedriften fandt de hurtigt ud af, at programmet kunne bruges til meget mere end blot registreringer. Det viste sig at være et stærkt styringsredskab til arbejdet i marken for alle medarbejderne.

”Medarbejderne følte sig inddraget i markprocessen i langt højere grad. Vi oplevede, at det gav dem mere motivation og ansvarsfølelse i forhold til arbejdet. Og vi kunne bruge det til egentlig opgaveregistrering”, fortæller Mads Buch Petersen.

For at lykkes med at bruge FarmTracking som et arbejdsredskab i det daglige arbejde peger Mads Buch Petersen derfor på, at det er essentielt at alle medarbejdere involveret i markarbejdet, får et ordentligt kendskab til programmet. 

Velas afholder den 8. og 10. marts 2021 online kursus i FarmTracking for både konventionelle og økologiske landmænd. Det er gratis at deltage og derfor en oplagt mulighed for, at få dine medarbejdere kørt godt ind i det.