BYG

Ikke to familier er ens

Arkitekt MAA
Mobil: 40447407
E-mail: lmy@velas.dk

”Jeg har 3 børn, en hund og en svigermor fra Norge, der overnatter adskillige gange om året. Jeg har brug for et sy-værelse, et walk in, en alkove og indbygget shampoo-rum i brusekabinen”

Sådan lyder en beskrivelse i en Facebook-gruppe for håbefulde nybyggere, der deler deres erfaringer med især grundplaner. Ud fra opremsningen af familiens størrelse og behov forventes andre nybyggere frit at dele grundplaner fra eget byggeri i gruppen.

Selvom denne familie udadtil kan virke som mange andre, er det sjældent tilfældet, når man lærer familien at kende. Arkitekt Lene Aagaard har meget fokus på netop dette og mener ikke, at to familier er ens.

”Ligesom to personer ikke kan passe den nøjagtigt samme habit, kan to familier ikke passe den nøjagtigt samme grundplan”, siger hun.

Det er umuligt at betragte grundplanen isoleret, idet boligen består af et tredimensionelt rum, som man kan betragte udefra, og som påvirkes af alt fra årstider, solens gang og til naboernes arkitektur. Man betragter også indkørsel, garage, havens facon og lyset ude fra.

Alligevel er grundplanen i fokus. En måleenhed som det ser ud til, at nybyggere i hobetal foretrækker at indlede en drømmebolig med.

Et hav af muligheder

Det er ikke så lidt man skal overveje. Indgange, carport, bryggers, placering af køkkenbord osv. osv. Dertil kommer den berømte køkkenø, som findes i ethvert køkken med respekt for sig selv. Hvor placerer man køkkenøen, så man udnytter den bedst muligt?

Og hvordan med adgang til køkkenskabene, spisebordet osv. osv. Her har Lene Aagaard ét løfte til alle nybyggere; ”Der er plads til det hele. Men løsningen er ikke at mase øen ind midt i køkkenet – løsningen er at starte med jeres behov. Familiens behov.”

En moderne familie med børn skal også overveje ’zonerne’ i huset. Mange sværger til at have adgang til børnenes værelser via fællesarealet, så man kan ’være sammen’, når børnene er på værelserne. Det gør det samtidig lidt sværere at fortsætte festen, når børnene er lagt i seng og har værelse lige ud til ’voksen-festen’. Samtidig kan spisepladsen pludselig føles som en ’banegård’.


Foto: Spiseplads i alrum med adgang til diverse rum – den såkaldte ’banegård’

Igen understreger Lene Aagaard, at der ikke findes nogen universal løsning på dette.

”Der er ikke to familier, der lever ens, og de kan derfor heller ikke bo ens. Der er ikke nogen one size fits all, og derfor er det vigtigt at mærke efter og overveje alle løsninger grundigt og altid ift. familiens egen situation”, siger Lene Aagaard.


Foto: Stadig megen trafik i alrum, men den er trukket ud og væk fra rummet, så der er ro i midten, hvor bordet står

Unødvendig fører til upersonlig

Når grundplanen skal laves, er der også ’fare for’ at blive snoet ind i en hvirvelvind af alkover, viktualierum etc. Overvej grundigt om familien har behovet. Det er ikke meningen, at man bygger et nyt hus efter andres grundplaner. Familier har deres egne vaner og passer kun til deres eget hus.

Ofte studerer familier andre nybyggeres grundplan, og vigtige fokuspunkter i netop deres hverdag må vige pladsen for de ”smarte” løsninger, som skal presses ind på de m² budgettet rækker til.
I stedet burde den enkelte familie danne grundlag for arkitektens studie, med det resultat at der skæres en helt personlig grundplan med plads til det liv, lige netop denne familie lever og med tanke på lige netop denne plet på landkortet.


Foto: Ro i spisepladsen, ingen døre omkring og udsigt til natur

”Der findes ingen pakkeløsninger, eller det bør der ikke. I stedet bør arkitekten lære den enkelte familie at kende og tage højde for deres behov. Kun sådan kommer grundplanen og dermed selve boligen til at passe til dig, og det er jo – trods alrum, alkover, walk in osv. – det vigtigste”, slutter Lene Aagaard.


Foto: Her er der god kontakt imellem alrum og stuer, men selvom huset er nybygget, er der kroge og mulighed for hygge mange steder.