Leder

Klimaet venter ikke på os - derfor handler vi nu

Der findes formodentlig ikke en eneste person, der ikke ved, at vi i Danmark skal reducere vores udledning af drivhusgasser med 70 pct. frem mod 2030. 

Hvad de færreste dog ved er, hvordan det helt konkret skal gøres, og ikke mindst hvem der har ansvaret for, at vi sammen når i mål. 

Man kunne som borger eller som virksomhed fristes til at sidde stille og vente på, at regeringen giver os en række værktøjer og retningslinjer for, hvordan vi skal hjælpe til at reducere Danmarks udledning. 

Men i Velas er vi ikke meget for at vente – vi handler. 

Derfor har vi et større projekt i støbeskeen, som konkret skal hjælpe de danske landmænd med at nedbringe det enkelte landbrugs udledning af drivhusgasser, øge biodiversiteten og forbedre energiforbruget. 

Vigtigst af alt, så er det samtidig med øje for, at det skal være økonomisk rentabelt for den enkelte landmand. Dermed sikrer vi, at de grønne investeringer også gør de danske landbrug mere økonomisk bæredygtige – og det er selvsagt essentielt. 

Vi forventer, at projektet kan rulles ud i indeværende år. Og der er ingen tvivl om, at det bliver rigtig godt. 

Solceller løfter landmandens bundlinje
Tidligere i år lancerede vi også forretningsenheden Velas Energy, der gentænker den måde, landmænd får solceller på deres jorde. 

Ved at landmanden selv påtager sig en del af arbejdet mod at få etableret solcelleanlæggene, så får han samtidig en øget gevinst. Dermed sikrer vi i Velas Energy, at man som landmand kan få solide afkast, der er mange gange højere end almindelig udlejning af jorden til solcellefirmaer. 

Vi har allerede flere projekter i gang for landmænd flere steder i landet, og mere er på vej. Men vi har naturligvis plads til at lave flere. Regeringen har som bekendt planer om at udtage ganske store lavbundsarealer, og selvom der formodentlig vil være tale om en dertilhørende kompensation, så kan etableringen af solceller meget vel være et alternativ, så man sikrer sig en øget indtjening for arealerne. 

Det er godt for både klimaet og ikke mindst landmandens bundlinje. 

At landmanden selv går ind i solcelleprojekterne, er ikke noget, der har været muligt i branchen før. Men det kan vi, fordi vi har netværket og den specialiserede viden, der skal til for at få projekterne på benene. 

Vi har gang i en lang række projekter på klima- og bæredygtighedsfronten. For i Velas handler vi – vi venter ikke.