Velas’ svinekonsulenter har i den seneste tid haft fokus på klovscoring, hvor de systematisk går ind og kigger på ben og klove på dyr både i farestalden og drægtighedsstalden samt på polte.
”I Danmark er sodødeligheden stigende, og derfor er der kommet stor fokus på klovscoring, og hvordan man kan forebygge infektioner og skader”, siger Nikolaj Stidsen, svinekonsulent ved Velas og fortsætter;
”Sodødeligheden er både et økonomisk problem, men i høj grad også ødelæggende for medarbejdermotivationen. Det er ikke sjovt at gå på arbejde, når der er for mange døde søer”.
Værktøjet med klovscoring er netop lavet som en hjælp til landmanden og de ansatte i dagligdagen;
”Det er ikke meningen, at landmanden skal ansætte en mere for at have tid til at gennemgå ben og klove. Tværtimod skal værktøjet lette arbejdet i dagligdagen og give et billede af, hvor der sættes ind”, fortæller Nikolaj Stidsen.
Klovscoring bliver taget godt imod
Vurderingen af ben og klove har stor betydning for holdbarhed, og Velas’ svinekonsulenter har derfor valgt at have stort fokus på lige netop dette, når de er på besøg på bedrifterne.
”Vi mærker allerede en stor interesse ude i staldene, når vi kigger på klovene. Medarbejderne kan godt se, at det er noget, de bør være opmærksomme på. Det er en øjenåbner for dem”, fortæller Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen.
Svineproducent Kurt Simonsen fra Otterup har netop haft besøg af Nikolaj Stidsen og Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen, og han kan godt se fordelen ved klovscoring;
”Jeg synes, idéen er god. I min hverdag skal jeg være god til det hele, og jeg har ikke tid til at blive ekspert i klove og benstilling. Men når jeg får lært, hvad jeg skal kigge efter, er jeg sikker på, at vi kan tage nogle flere ting i opløbet”, siger Kurt Simonsen.
Klovscoring er også på dagsordenen i flere ERFA-grupper, hvor man arbejder med værktøjet og bliver klædt på til at sætte fokus på klovene ude på bedrifterne.
”Det med at score klovene er et godt værktøj, og når jeg bliver sat ind i, hvad jeg skal kigge efter, vil det helt sikkert også blive nemmere for mig at bruge værktøjet som en naturlig del af dagligdagen”, siger Kurt Simonsen, og Nikolaj Stidsen supplerer;
”I ERFA-grupper sætter vi fokus på, hvad deltagerne skal kigge efter ved klovene i deres egen besætning, og hvordan det kan sættes i system. Den viden man får ved at arbejde med værktøjet, skal man bruge til at kigge, om der er nogle steder, hvor der eksempelvis er risiko for skader”.
Vil du vide mere om klovscoring?
Værktøjet med klovscoring bliver for alvor rullet ud her i efteråret, hvor Velas’ konsulenter sætter fokus på klove og benstilling rundt om i besætningerne.
”Vi sporer os ind på den retning, hvor vi skal have fokus. Ud fra konklusionen på klovscoringen kan der udarbejdes en konkret handlingsplan for den enkelte besætning, så landmanden har en handlingsplan at gå ud fra”, fortæller Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen.
Lige netop en konkret handlingsplan er også noget, der fylder for Kurt Simonsen.
”Det kan virke uoverskueligt til at starte med, men en oversigt over fokuspunkter kan virkelig hjælpe med at gøre det håndgribeligt. Man kan sige, at det er statistik til at blive klogere på det næste”, siger Kurt Simonsen, der anbefaler sine kolleger i svineproduktion at få kigget på klove og benstilling.
Velas’ svinekonsulenter er selvfølgelig klar til at imødekomme den stigende interesse.
”Vores værktøj til klovscoring bliver et af vores fokusområder ved vores bedriftsbesøg, og er en fast del af vores SoLivs forløb. Vi skal have gjort opmærksom på den her problematik og have startet forebyggelsen, så vi i sidste ende får nogle sunde søer og nedsætter sodødeligheden”, slutter Nikolaj Stidsen.