Business

Ny crowdfunding-portal målrettet landbruget skal skabe udvikling og vækst

Afdelingsleder
Mobil: 25195526
E-mail: jeho@velas.dk
Chefkonsulent Udvikling
Mobil: 24695828
E-mail: twi@velas.dk

Landbruget står bag ny crowdfunding-portal, der skal være med til at skabe udvikling og vækst ved at realisere projekter, der tidligere ikke har passet ind i den traditionelle finansiering. Det er til gavn for både landmænd og investorer, mener Chefkonsulent for Udvikling i Velas Torben Wiborg. 

Tidligere har der ikke været meget at stille op, når man som landmand har fået et nej hos de traditionelle banker og kreditforeninger til at finansiere sin nye forretningsidéer. Men det skal der laves om på.
Velas har sammen med SEGES og en række andre landbrugsrådgivningsselskaber over hele landet stiftet en ny crowdfunding-portal ved navn InGreen AgroFunding. Platformen kreditvurderer hvert projekt og sender de bæredygtige videre til finansiering via crowdfunding. Her kan private investorer byde ind mod en aftalt forrentning.

Til gavn for både landmænd og investorer
”Den nye platform er helt unik, dels for landmændene men også for investorerne. Jeg møder ofte investorer, der har lyst til at engagere sig i landbrugsbranchen, men har afholdt sig fra det, da adgangen dertil har været for besværlig, og det er svært at få risikospredning. Det tror jeg på, at crowdfunding-portalen kan afhjælpe”, fortæller Torben Wiborg.  

Hele idéen med crowdfunding er at man skærer mellemmanden væk. Normale omkostninger ved at kreditvurdere osv. reduceres og i visse tilfælde vil der kunne spares op til 5-6 procentpoint på marginalen mellem långiver og låntager. Hver investor kan investere helt ned til små beløb, så i praksis er der rigtig mange långivere pr. projekt. Det hele kører digitalt, så det opleves super nemt rent administrativt.

Der er potentielt mange långivere, som er klar til at investere lidt mindre beløb, og som i dag er afskåret fra investeringer i landbruget. Det øger potentialet for crowdfunding markant. Vækstfonden er også med, så hvis man som landmand opnår halvdelen af det adspurgte beløb fra investorer, så fordobler Vækstfonden beløbet, og bliver långiver på lige fod med de øvrige investorer. 

Nye vækstmuligheder for landbrugsbranchen
Det er til stor gavn for hele landbrugsbranchen, at der kommer en portal specifikt målrettet landbrugsprojekter. 

”Bedre muligheder for finansiering skaber vækst og jobs i og omkring landbruget. Det kan potentielt give et boost til hele branchen, hvis flere innovative projekter bliver til virkelighed. For den enkelte landmand kan et Crowdfunding lån være en løftestang til at få hele finansieringen til at falde på plads. Der er ikke noget som beroliger en bankmand så meget, som at andre også er villige til at risikere deres penge”, siger virksomhedsrådgiver i Velas Jesper Høgsted.

Hos Velas skaber det også nye muligheder. Torben Wiborg ser det som et ekstra værktøj i værktøjskassen, når Velas skal hjælpe kunderne med at finde finansiering. Chefkonsulent for Udvikling Torben Wiborg og virksomhedsrådgiver Jesper Høgsted er Velas’ kontaktpersoner på projektet. Kontakt dem hvis du har lyst til at høre mere omkring crowdfunding-portalen og hvad det kan betyde for dit projekt.

 

Fem spørgsmål om crowdfunding

1) Hvad er crowdfunding? 
Crowdfunding er en anderledes måde at skaffe finansiering på (fundraising), hvor man ved hjælp af en online platform beder investorer om at give/låne penge til at få finansieret sine projekter og gode idéer. Der er populært 4 måder at crowdfunde på. Den platform, vi har etableret, er en crowdlending platform – hvilket vil sige, at mange forskellige investorer yder et lån til et projekt gennem den platform, som vi stiller til rådighed. 
 
2) Hvorfor er der behov for en crowdfunding (crowdlending) platform til landbruget? 
Det viser sig af og til, at vi i landbruget har nogle projekter, som ikke passer ind i den traditionelle form for udlån. Desuden kan der være forskellige grunde til at søge en bredere investorkreds.
 
3) Bliver dette en konkurrent til banker og kreditforeninger?
Nej, det skal ses som en mulighed til visse projekter, ikke som en konkurrent.
 
4) Hvem er det, der skal finansiere de projekter, der skal crowdfundes? 
Det er de investorer, der tror på projektet – og de kan allerede nu registrere deres e-mail adresse på InGreen.dk, så sender vi en mail, når vi får de første projekter på platformen.
 
5) Hvornår er platformen klar til brug?
Senest ultimo oktober – men vi håber, at vi kan gå i luften før.