Svin

Sådan laver du den perfekte løbeklare polt

Svinekonsulent
Mobil: 40450675
E-mail: nih@velas.dk

Svinekonsulenter understreger, at der er rigtig mange ting, du skal være opmærksom på i din håndtering og selektion af polte. Er du ikke kritisk i din udvælgelse, risikerer du at måtte sortere fra senere i processen, og det kan koste dyrt på bundlinjen.

En lav holdbarhed fører til højere udskiftning i besætningen, og dermed skal der flere polte til for at kunne holde udskiftningen. Det fører til overbelægning, som fører til dårlig opvækst, når poltene går for tæt, og det giver derfor dårligere poltekvalitet. Man kan ikke sortere så mange fra, som man skulle, for der er et behov, der skal dækkes, og så er man tilbage til lav holdbarhed.

Sådan fortæller svinekonsulent ved Velas Niels Hegelund i et webinar om den perfekte løbeklare polt.

”Det er en rigtig ond spiral at ende i, og det er derfor altafgørende at få lavet nogle holdbare polte”, fortæller Niels Hegelund.

En trivelig polt en værdifuld polt

Ifølge svinekonsulent Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen skal man passe godt på poltene, både i farestalden og klimastalden. Hvis de ikke trives, giver de ikke nok udbytte i sidste ende.

”Det gør ikke noget, hvis du har en lille polt. Vi skal bare sørge for, at den er trivelig. Sørg for at give poltene god plads og fokuser på menneskekontakt”, fortæller Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen.

I klimastalden er det vigtigt, at poltene kun går sammen med andre polte, at de har plads, og at man sørger for at skabe god kontakt med dem.

”Det er vigtigt, at staldpersonalet bruger tid sammen med poltene – gå ind i stierne, sæt dig ned og snak med poltene”, lyder opfordringen fra Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen.

Selektion af polte

Den første sortering af polte starter allerede ved fravænning. Her skal man sikre, at poltene har 14 patter, og har de ikke det, bør man sortere dem fra.

”Hvis polten har 14 patter, er der også større chance for, at hun kan passe flere grise, når hun selv bliver so. På den måde får vi mest muligt ud af vores polte”, fortæller Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen.

Udvælgelse af polte er også utroligt vigtigt i forhold til både dyrevelfærd og økonomi. Jo bedre udvælgelse fra start, inden du får løbet dem, jo bedre.

”Det er vigtigt at kigge på, hvordan dyrene går og står, og hvordan de agerer. Hvis benene ikke er, som de skal være, kan det give problemer senere hen”, fortæller Ghita Pedersen, svinekonsulent ved Velas.

Du kan høre både Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen og Ghita Pedersen fortælle meget mere om håndtering og selektion af polte i videoen herover.